Bij Luthers: een aanwinst voor Arnhem of niet?

Helaas is Bij Luthers gesloten. Een vrij nieuw restaurant in de Luthersestraat, we hebben de restaurants daar zien komen en gaan. Wat brengt Bij Luthers ons?

Het terras valt direct op; heel mooi opgeknapt én met heaters. Zeer geschikt om in het voorjaar een borrel te drinken, was mijn eerste gedachte.
Op het terras speelde zich op de beruchte ‘dag des oordeels’ een uitgebreide barbecue met vrolijke mensen af. Door hen werden we al hartelijk ontvangen.

We hadden niet gereserveerd, wat blijkbaar wel vaak nodig is! Het was erg druk, maar de gastvrouw vond nog een plek voor ons. Er werd wel meteen bij verteld dat het pas haar derde werkdag was en dat het gezien de drukte wat langer kon duren. Dat vonden we niet erg, mits de wijn snel op tafel verscheen (je moet wel prioriteiten stellen in het leven). Dit gebeurde vrijwel meteen, daarna konden we rustig naar de kaart kijken.

De kaart
De gerechten waren afwisselend: Oosterse, Nederlandse, Franse en Italiaanse invloeden. De wereldkeuken zoals sommige mensen dat zouden noemen. De kaart was niet zo uitgebreid, maar ik vernam dat het de bedoeling is dat de kaart per maand wisselt. Vrijwel alleen vis en vlees, al vermeldde de kaart dat er in overleg vegetarische mogelijkheden waren. Er was ook de keuze om een chef’s menu van vijf (22 euro), zes (26 euro) of zeven (30 euro) gangen te bestellen.

Alle voorgerechten kostten vijf euro, de hoofdgerechten tien en de nagerechten vijf.
Terwijl wij een glaasje Cape Zebra (chenin blanc) dronken, kozen wij onze gerechten. De wijn is overigens een aanrader. Niets extreem bijzonders, maar een lekkere wijn voor 19,95 per fles.

De gerechten
De proporties van de voorgerechten waren precies goed. Ik had gekozen voor de gemarineerde zalm met komkommer, veldsla, little gem en blue cheese. Mijn tafelgenoot had de crispy chicken wraps: kippendijen met avocado, rode peper, koriander en tomatenmayo. Lekker, maar niet heel flitsend. Het bleef toch een beetje een wrap met gefrituurde kip.

De zalm was van goede kwaliteit, maar echt bijzonder kon ik het niet noemen. Vriendin E en ik legden nog een weddenschapje af op ‘de gefrituurde dingetjes’ die op het bord lagen, wat uiteraard gefrituurde kappertjes waren en geen peperkorrels. (E, ik heb nog een fles wijn van Wijnhuis Sonsbeek van je tegoed.)

Als hoofdgerecht nam ik (ook een voorgerecht) de lamb chops met couscous, tabouleh, geitenkaas, yoghurt en mint die ik veel smaakvoller vond dan de zalm; malse ‘chops’ en een goede combinatie met de andere ingrediënten.
Mijn partner had gekozen voor de varkenshaasmedaillons met paddenstoelen duxelles (ik moest het even opzoeken maar dat zijn fijngesneden paddenstoelen met ui, sjalot en kruiden in weinig boter aangebakken), haricot verts, shiitake en aardappelcrunch. Tot onze grote verbazing proefden wij ook duidelijk truffel(olie?) terwijl dit niet op de kaart vermeld stond. Vreemd, want bij een ander hoofdgerecht stond dit er wel bij. Truffel heeft zo’n overheersende smaak, vooral als het geen verse truffel is. Ik ken veel mensen, incluis mijzelf, die hier niet dol op zijn. Ondanks de overheersende smaak van truffel, was het vlees erg mals en de garnering prima.
Geen kaasplank op de kaart, dus geen dessert voor ons.

Ja, dus?
Het personeel van Bij Luthers is echt heel aardig. Geen gemaakt gedoe, ze weten precies op welke manier mensen het prettig vinden om benaderd te worden.

De lamb chops vond ik opvallend lekker, de andere gerechten erg oké. De ambiance is prettig, zeer geschikt voor een avond ongedwongen, lekker maar niet te ingewikkeld te eten. De prijzen zijn aantrekkelijk, waardoor je eigenlijk sowieso een voor- en een hoofdgerecht neemt. Je merkt met vlagen dat Bij Luthers nog in de opstartende fase is, maar ik vind het zeker een aanwinst voor Arnhem!

Bij Luthers
Luthersestraat 7
Arnhem

 

Geef een reactie