Dressing met vijgenazijn, balsamico en walnootolie

De Turkse supermarkt, ik ben er dol op. Vaak mooie groenten, lamsvlees, feta, kruiden, noem het maar op. Sinds wij afgelopen herfstvakantie in Istanbul zijn geweest, kook ik regelmatig Turks waardoor ik allerlei nieuwe ingrediënten heb ontdekt en veel uitprobeer.

 

In winkelcentrum De Lely (ook een aanrader voor een middagje Ernems vermaak) zit een nieuwe ‘Turk’ en wat voor één! Een gigantische supermarkt met onder andere een slagerij. Fanatiek als ik ben als het op boodschappen doen aankomt, reed ik door alle gangpaden met mijn mand. Zo stuitte ik ook op het vak met azijn en dergelijke. Ik kocht een granaatappel- en een vijgenazijn.
Eenmaal thuis ontdekte ik dat de granaatappelazijn geen azijn was, maar granaatappelconcentraat. Ja, dat is dus héél iets anders en ongeschikt voor de dressing die ik in elkaar wilde zetten.
Gelukkig had ik de vijgenazijn ook in m’n mand gegooid zodat ik toch nog lekker kon klooien in de keuken.

Hieronder het recept van een dressing met vijgenazijn, een echte aanrader bij een salade met blauwe kaas (Saint agur is erg lekker in combinatie met jonge bladsla, veldsla, bleekselderij en peer).

Deze dressing is gebaseerd op een recept uit het boek Sla van Ida de Haart, waarop ik een aantal aanpassingen heb gedaan. Het origineel is dus met granaatappelazijn, je kan ook een poging wagen met een andere fruitige azijn. Ik had de verhoudingen uit het boek aangehouden, waardoor ik nu zeker voor drie weken dressing heb. Hieronder mijn gehalveerde variant.

Ingrediënten voor 125 ml

 • Blaadjes van een half takje tijm, fijngehakt
 • Blaadjes van een half takje rozemarijn, fijngehakt
 • Een kwart teentje knoflook zonder kern, in plakjes
 • 17 ml vijgenazijn
 • 7 ml balsamicoazijn
 • 2,5 ml water
 • Versgemalen peper naar smaak
 • Een halve theelepel zout
 • 7,5 ml walnootolie
 • 45 ml goede olijfolie
 • 45 ml zonnebloemolie

Doe de tijm, rozemarijn, knoflook, vijgenazijn, balsamico, water, peper en zout in de blender (of gebruik een staafmixer) en mix ongeveer twee minuten zodat alles goed gemengd is.
Schenk de walnoot-, olijf- en zonnebloemolie er langzaam bij terwijl je mixt. Proef de dressing en voeg eventueel meer zout en peper toe.

Mocht je aan het variëren slaan met andere azijn, ik hoor graag ervaringen!

 

Geef een reactie