Drinken met Lev: tips voor een wijn-spijsproeverij

Naast gegeten moet er ook gedronken worden. Vooral wijn, veel wijn.
Afgelopen weekend organiseerde ik voor vrienden een wijn-spijsproeverij.
Lees hier hoe ik dat aangepakt heb.

Het ging mij vooral om de gezelligheid en het proeven, niet zozeer ‘de waarheid’ over wijn (die bestaat namelijk niet, volgens mij).
Ik ben begonnen met het uitzoeken van de wijnen. Je kan hier een thema aan hangen (Spaanse wijnen, zomerse wijnen, onbekendere druivenrassen etc.) Ik koos voor verschillende druiven/streken/landen zodat we veel smaken hadden, wat dan vooral weer leuk is bij de spijzen.

Onze witte wijnen: een  Franse (Languedoc) grenache/vermentino , een Zuid-Afrikaanse sauvignon blanc en een Franse (Bourgogne) chardonnay.

Onze rode wijnen: een Franse pinot noir (Bourgogne), een Argentijnse cabernet sauvignon.

Zoete (dessert)wijn: trebbiano/malvasia uit Italië.

Versterkte wijn: finest reserve uit Portugal.

fokkesukke1

Toen kwam het eerste creatieve gedeelte in de voorbereiding, het bedenken van bijpassende ‘spijzen’. Wij proefden onderstaande spijzen bij de wijnen.

Spijzen bij witte wijn: groene olijf, Spaanse ham, gerookte amandel, dadel met roomkaas, artisjok (op water uit blik), ansjovis, manchego.

Spijzen bij rode wijn: Oude (brokkel)kaas, cranberrypaté, roquefort, rosbief.

Spijzen bij zoete en versterkte wijn: appeltaart, stilton, pure chocola (70%).

De proeverij zelf
Ik maakte ‘proefboekjes’ voor alle deelnemers. Deze boekjes bestonden uit ronde 1: het proeven van de witte wijnen, ronde 2 het proeven van de witte wijnen met spijzen, ronde 3 het proeven van de rode wijnen, ronde 4 het proeven van de rode wijnen met spijzen, ronde 5 het proeven van de zoete en versterkte wijnen, ronde 6 het proeven van de zoete/versterkte wijnen met spijzen en ronde 7 het nogmaals uitgebreid proeven van alles om te komen tot een eindoordeel.

Bij het proeven van de wijnen heb ik per wijn een proefformulier toegevoegd (zie afbeelding). Dit kan natuurlijk op vele manieren. Het hoeft ook allemaal niet al te serieus wat mij betreft.

proefformulier recht
Bij het proeven van de wijn met spijzen heb ik alle spijzen apart benoemd op onderstaande wijze.

Spijs:
Combineert het beste met wijn: 1/2/3
Omschrijving eigen ervaring:

Verder zou ik zorgen voor twee of drie proefglazen per persoon, karaffen water en waterglazen, de proefboekjes/formulieren met pennen en neutrale toastjes.

fokkesukke2

Opvallende zaken/extra tips voor onze proeverij
– Mijn smaak was vaak heel anders dan die van de anderen, ik moet er nog achter komen of dat positief of negatief is.
– Ansjovis is een nogal stevig visje bij witte wijn.
– De meningen over de wijnen veranderen als er spijzen aan te pas komen.
– Als je bovenstaande proeverij uitgebreid aanpakt is het wellicht aan te raden om na de ronde van de rode en witte wijn het diner op te (laten) dienen.
– Hoe verder je vordert in de proeverij, hoe creatiever de beoordelingen worden.
– Het is een echte aanrader met vrienden.

Aan het eind van de proeverij was het de bedoeling dat iedereen zijn/haar top 3 van de wijnen noteerde op creatieve wijze. De overall winnaar was de Argentijnse cabernet sauvignon (Kaiken Ultra, 2013) met de slogan: ‘Kaiken Kaiken wel kopen’.

fokkesukke3

Als jullie de namen/merken van de wijnen, spijzen of het proefboekje willen, neem dan even contact met me op. Ik ben om te kopen met wijn.

Ik ben ook benieuwd naar jullie tips/ervaringen!

Geef een reactie