Gewaagd proeflokaal: een Spaans avontuur in Arnhem

Helaas is Gewaagd gesloten. 

Arnhemmers zijn lastige mensen. Terwijl we de kat uit de boom kijken, zij we kritisch en soms moeilijk enthousiast te krijgen voor vernieuwing. Ondanks dat er spannende dingen gebeuren op onder andere het gebied van mode, kunst, evenementen en horeca, blijven we vaak hangen bij hetzelfde. ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg!’

Natuurlijk zijn niet alle Arnhemmers zo. Laat ik voor mezelf spreken, ik vertoon zeker wat trekjes. Ik ben vaak afwachtend, kritisch (ook op mezelf) en met vlagen een gewoontedier. Wat betreft eten en drinken hop ik heel wat tenten af, om vervolgens tóch weer bij De Schoof te belanden. Zelfs op vakantie krijgen wij het iedere keer weer voor elkaar een vaste stek te creëren omdat alles voor ons daar klopt.

De eerste indruk bij een horecagelegenheid is ontzettend belangrijk. Als je te lang moet wachten zonder uitleg, het personeel onaardig is, er schreeuwende kinderen zitten of het eten niet te eten is: wij komen over het algemeen niet meer terug.
Ik hoor van steeds meer ondernemers hoe lastig het is om op te boksen tegen de grote ketens die neerstrijken in onze stad. Ik kan me voorstellen dat Gewaagd proeflokaal er daar één van is.
Twee weken geleden ontving ik via Lourens (Let us stay for a day) een uitnodiging om pinchos te komen proeven. Dát laat ik me als echte Arnhemse geen twee keer zeggen.

Sinds begin december is Gewaagd proeflokaal geopend. Een horecapand dat vrijwel iedere Arnhemmer kent, vroeger bekend als De Waag: in mijn herinnering een ouderwets uitziende kroeg met bruin meubilair waar het binnen heel donker was. Werkelijk waar, je zou de binnenkant niet meer herkennen: een compleet verfriste inrichting, veel licht en een ‘Spaansige look’ volgens ontwerp van Lenny Combé.

Er was al een aantal bekenden aanwezig, binnen twee minuten stond ik met een glas wijn in mijn handen te kletsen. Een goede sfeer, oplettend en vriendelijk personeel, een achtergrondmuziekje, zeer verzorgde tafels met allerlei toevoegingen voor in de koffie/thee, bloemen, mooie verlichting en daarnaast dé specialiteit: de volledige bar stond vol met pinchos. In Spanje razend populair; heel simpel gezegd is het tapas op een broodje. Ze zijn vaak belegd met luxe ingrediënten zoals buffelmozzarella, pata negra, ingelegde vis en andere Spaanse specialiteiten. Bij Gewaagd is dit dan ook het geval. Wat zag het er prachtig uit, het water liep me in de mond.

Een kleine greep uit de opties (ze wisselen per dag): hamburger, Spaanse worst, geitenkaas met jam en citroen, tortilla, gebakken paddenstoelen, buffelmozzarella met tomaat, gemarineerde zalm, ingelegde paprika met bacon en nog veel meer… Ik heb nu denk ik nog maar een kwart benoemd van wat er was.

Ik wilde alles proeven, maar dat was geen doen. Na vijf á zes pinchos had ik genoeg gegeten. De smaken van een aantal hapjes was echt verfijnd, zoals de hint van citroen bij de geitenkaas.
Mijn ervaring in Spanje is dat de broodjes wat dunner zijn en iets minder dik belegd; bij Gewaagd erg luxe dat dit wel het geval was, maar af en toe was bestek best nodig. Uiteraard stond ik aan de bar ‘uit het vuistje’  te eten, wat resulteerde in handen vol jam en een klein gevecht met de zalm.
Gewaagd heeft naast het eten ook een uitgebreide bier-, wijn- en cocktailkaart. Ik vond de witte huiswijn en de cava een succes!

Ik schrijf veel over eten, maar wat is goede bediening ongelofelijk belangrijk. Zoals Lourens zei: ‘als ik gastvrij en prettig bediend word, kan een patatje in een restaurant ook héérlijk zijn.’ En gelijk heeft ‘ie: personeel kan een avond maken of breken. Bij Gewaagd was de bediening meer dan goed; oplettend, vriendelijk en ze hadden allen kennis van de producten. Op een gegeven moment kwam de jongen die mij een glas wijn had ingeschonken terug omdat hij vond dat de nieuwe fles wijn niet smaakte zoals hij hoorde te smaken. Passie voor horeca, mooi om te zien.

Kortom
Een ideale gelegenheid om te borrelen! Veel wijnen, cocktails en bieren op de kaart.  De Pinchos vond ik iets te groot als ‘hapje’, maar degenen die ik heb geproefd waren zeker lekker. De pinchos met een klein stokje zijn 2,75, die met een grote stok 3,75. Binnenkort komen ze ook met een uitgebreide lunch- en avondkaart, waar ik erg benieuwd naar ben.

Arnhemmers, verenig u en maak eens een uitstapje naar Gewaagd voor een vernieuwend Spaans avontuur!

Gewaagd proeflokaal
Markt 38
Arnhem

 

Geef een reactie