Kroon, wat een aanwinst

Afgelopen zomer opende café Kroon aan de Hommelstraat. In de straat waar ik ooit woonde, zit nu mijn favoriete buurtcafé. Nogmaals ter info: ik word niet betaald om te recenseren.

Voor Eigen! Arnhem ging ik, niet geheel blanco, eten bij Kroon.
Opvallend is het leuke personeel. Persoonlijk, met humor en een tikje artistiek. Kroon is zo’n café waar je in je eentje aan de bar kan eten.

De echte Klarendaller, de Poolse klusjesman, een mevrouw met modieuze bril, de kerstborrel van een bedrijf om de hoek inclusief pittige kersttruien. Gevarieerd publiek aan de brede bar, de hoge en lage tafels. Kroon heeft in deze redelijk korte tijd, duidelijk een hele rits aan stamgasten weten te bemachtigen.

Een behoorlijk uitgebreide drankkaart met vijftien open wijnen, diverse cocktails (de Klarendal clubcocktail is top) en verschillende bieren. Niet van die over het paard getilde prijzen, gewoon gezellig zonder heisa.

Kroon serveert iedere dag twee daghappen (veganistisch en vlees, beide €9,50) en daarnaast is er bijvoorbeeld keuze uit verschillende salades, pasta’s en jacked patatoes.
Eén onderdeel mogen we zeker niet vergeten: de Kroonplank XXL. Prijs-kwaliteit de beste snackplank van Arnhem. Groot, gevarieerd en €12,-. Zie hier:

IMG_5753

Naast de daghappen en de ‘vaste’ kaart, komen er steeds meer vaste gerechten bij. Zo zien mijn vriend en ik aankondigingen van de everzwijnburger en biefstuk kapitein Kroon.

De huisstijl en vormgeving van Kroon zijn ook enorm aan mij besteed, een tikje flauw en toch leuk. Hetzelfde geldt voor de content die geplaatst wordt op hun social media; het plezier spat eraf.

En dan wel nu, het eten. Want daar komen we dus eigenlijk voor.
Ik weet al dat de hoeveelheden behoorlijk royaal zijn, toch wil ik graag een voor- én een hoofdgerecht. We zitten hier nu toch.
Voor mij een Kroonsalade voor €8,50 (ik vermoed dat ik een ceasar salad ga treffen) en voor de man een dahl (Indiase linzensoep) a €5,00. Na het uitspreken van de enige zorgen over hoeveelheid wordt ons lachend een ‘kinderportie’ beloofd.
De soep is echt erg goed, hoog op smaak met veel komijn. Het treurige wil dat de foto mislukt is omdat ik blijkbaar niet om kan gaan met de sluitertijd van mijn nieuwe telefoon. Super weer.
Mijn Kroonsalade is ook een echte aanrader. Lekker gekruide malse kipdij, parmezaan, huisgemaakte croutons, zoute ansjovis en een zelfgemaakte dressing en verse sla natuurlijk. Deze blijft zeker op mijn lijst.

IMG_5777

Die twee nieuwe knallers willen we ook proberen. De everzwijnburger voor mij, de overkant kiest de nieuwe biefstuk. Er worden ons twee rode wijnen aangeraden, juist de twee die we zelf als match niet hadden gekozen. Leuk. Na het proeven van allebei, kiezen we voor een redelijk zware pinot noir (€4,50).
Ik word bijna wild van de biefstuk, een mooi stuk vlees in een fikse plas jus. Mals, zoutig, ouderwets smakend. Roomboter. Heerlijk ordinair dippen met het witte stokbrood.
De burger is compact, bijna een soort Duitse biefstuk en voor mij aan de grote kant. Echt voor mannen zullen we maar zeggen. Goede saus, knapperig vers Turks broodje.
Beide gerechten kloppen inderdaad met de wijn!

Een nagerecht, ‘’dat gaan we toch niet doen?’’ piepen we tegen elkaar. Na het bestellen van twee koffie, wordt ons toch ernstig aangeraden een stukje huisgemaakte taart te nemen. Nou oké dan. Er verschijnt een enorm gezellig stuk ‘Christmas pie’ bestaand uit chocoladecake, een soort citrusglazing en een krokante topping met rode vruchten, witte chocola en knispers. Potdomme dit is lekker hoor. U raadt het al, voor ons een klein beetje te royaal. We zijn wel heel gelukkig.

IMG_5784

Ik hoef dit lofstuk niet meer echt samen te vatten, geloof ik. Kroon is gezellig, lekker, goed betaalbaar, heeft aardig personeel et cetera et cetera.

Tot gauw!

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie