Look: ‘verborgen parel’ in Het Spijker

Helaas is Look gesloten. 

Je hebt in Arnhem een aantal ‘verborgen parels’. Look op de hoek van de Kastanjelaan en de Spijkerstraat is er zo een. Zomaar op een donderdagavond heb ik me laten verrassen door de spannende kookkunsten van eigenaar en chef-kok Jeroen van Werven.

Het restaurant
Look, al jaren een fenomeen in Het Spijkerkwartier van Arnhem. Toch zijn er nog veel mensen die de naam nog steeds uitspreken als Look, lekker op z’n Engels. De illustraties van knoflookbollen in het logo op de ramen spreken boekdelen, maar het zal wel aan mij liggen.

Look is een vrij klein eetcafé, waar de focus ligt op de kwaliteit van de ingrediënten en het personeel, al dan niet biologisch (de ingrediënten en dranken dan hè). Jeroen koopt zijn producten voornamelijk in de buurt: bij De Horsterhof, een biologische boerderijwinkel in Duiven is hij een graag geziene gast. De wijnen die geschonken worden komen van Appeldoorn in Velp en Yves Boode in Arnhem.
Iedere dag staan er andere gerechten op het grote krijtbord aan de muur. Drie voorgerechten, drie hoofdgerechten en een aantal desserts. De keuze aan voor- en hoofdgerechten op het menu bestaat uit vegetarisch, vlees of vis. Naast het ‘dagmenu’, is er ook de mogelijkheid om een aantal kleine gerechten/hapjes ( zoals oesters, charcuterie of olijven), soepen en pasta’s te bestellen.

Mijn ervaring
We zitten aan het raam aan een soort oude schooltafeltjes zonder poespas. Na wat gekletst te hebben met Jeroen, hadden we de keuze uit twee witte huiswijnen. Wij kozen beiden voor de Moncaro Marche Trebbiano ‘Terre Cortesi’; een geurige, soepele, Italiaanse wijn. Heerlijk hiermee eens rustig naar de gerechten te kijken. We merkten meteen aan de bediening dat zij goed op de hoogte waren van de wijnen en gerechten, op elke vraag die we stelden, kregen we een uitstekend antwoord en advies.

Voorgerecht 1
We maakten, lekker burgerlijk, dezelfde keuze voor het vegetarische voorgerecht: een koekje van pastinaak en Hollandse geitenkaas met gebakken paddenstoelen, veldsla en een antiboise van rode ui en balsamico-azijn. Antiboise zal u denken, ik zal het wat versimpelen: een ontzettend lekkere dressing. Toen het gerecht was opgediend, waren we allebei wat verrast: het koekje ziet eruit als een soort flensje. Bij het woord koekje dacht ik aan iets knapperigs, alhoewel een eierkoek ook niet knapperig is, bedenk ik me nu. Het koekje was erg lekker, volle smaken maar niet vettig. Vaak hebben flensjes of quiches een bepaalde melig-vette structuur door veel ei, dat was hier zeker niet het geval. De veldsla is zeer vers, de dressing past perfect bij de combinatie. Niets overheerst, de smaken wisselen elkaar af.

Voorgerecht 2 en 3
Als verrassing laat Jeroen ons de andere twee voorgerechten van vandaag ook proeven. Een huisgemaakte ravioli gevuld met garnalen in een bisque met peterseliewortel en daarna een gekonfijt eendenboutje met krokante won-ton, wortel, prei, sesam en een huisgemaakte Oosterse curry.
De ravioli is precies al dente, zoals een echte Italiaan zal appreciëren. De vulling is puur, geen kazen of andere toevoegingen waardoor de smaak goed naar voren komt. De bisque met room en de peterseliewortel maken het af. Peterseliewortel is geen gangbare groente, beter gezegd ‘een vergeten groente’. Waar de benaming doet denken aan peterselie (joh), heeft deze wortel een zoete smaak. Erg lekker in combinatie met dit gerechtje.
Daarna volgt het eendenboutje: de Oosterse smaken geven een heftige sensatie, ik probeer alle smaken van de curry thuis te brengen. Verder dan knoflook, koriander en gember kom ik niet. Ik probeer het nog uit het personeel te krijgen, maar de curry van Jeroen blijkt beroepsgeheim.  Alle lossen onderdelen smaken goed, maar toen we alles combineerden kwam de smaak pas echt naar voren. Ik ben niet zo dol op koriander, maar zo als ‘tussengerecht’ zeker geslaagd.

De hoofdgerechten
Zo’n enorm verhaal en ik ben pas bij de hoofdgerechten. U leest het, over Look raak ik niet uitgepraat. Ik bestelde de gebakken heekfilet op aardappelpuree, zuurkool, pompoen en een beurre blanc met tijm. Mijn vriend koos voor de gebakken bio runderrumpsteak met savooiekool, knolselderij, shiitake en een Provençaalse kalfsfondjus. Hierbij werden zelfgemaakte frieten en een winterposteleinsalade geserveerd. Ik dronk een Mirabelle (sauvignon blanc/semillon), mijn vriend een glas Fina Nero D’avola. Deze wijnen pasten, geadviseerd door het personeel, perfect bij onze gerechten. Mijn witte wijn, afkomstig van slijterij Appeldoorn is absoluut aanrader!
Heerlijke smaken, ik kan niet anders zeggen. Ook voor dit gerecht gold; de combinatie van alle onderdelen maakten het eten ontzettend smaakvol. De vis, zuurkool, aardappel en de beurre blanc was een hemelse sensatie. Weer geen overheersing, steeds wisselden de smaken zich af waardoor het een spannend gerecht was. De frieten vielen voor mij een beetje in het niet, het was opeens wat gewoontjes naast de volle smaken.

De desserts
Dan nu het dessert. Ik ben een echte kaaseter, geef mij maar een kaasplateau in plaats van een zoet nagerecht. Ik heb zoveel kaas gegeten, dat ik behoorlijk kritisch ben. Ik word kriebelig van de kaasplankjes met suffe kazen en muffe noten. Bij Look werd ik echter erg enthousiast van de samenstelling van de kazen: een epoisses, een caseificio dell‘alta langa, een blue de causses en een tomme de savoie. Precies op temperatuur, de smaken zeer bijzonder. Daarbij een late bottled vintage port van Churchill.

Kortom, wat een goed eten. We hebben enorm genoten van alle gerechten! Dit is wat mij betreft echt een aanrader voor een avond superlekker eten in de sfeer van een eetcafé. Jeroen en zijn personeel blonken uit in kennis, erg prettig. Geen rare fratsen, wel veel nieuwe smaken en ingrediënten. Over de wijnen was ik ook heel enthousiast, prachtige vondsten met betaalbare prijzen: Italiaanse huiswijn 3,50, Mirabelle 4,50, Fero Nero Dávola 4,85, Churchill L.B.V. 4,80.
Het is volgens mij duidelijk: ga naar Look!

Voorgerechten: 10,00
Hoofdgerechten: 19,00
Nagerechten: 4,50 – 8,50

Look eten & drinken
Kastanjelaan 1
Arnhem

 

Geef een reactie