Mejuffrouw Janssen: een Bourgondisch restaurant voor echte levensgenieters?

Soms zijn er van die restaurants waarvan je zegt: ‘daar moeten we tóch eens heen.’ Mejuffrouw Janssen in de Duizelsteeg was er zo een voor mij. Afgelopen week nam ik, per toeval, de proef op de som.

Het restaurant
Dat dit restaurant gevestigd is in de Duizelsteeg, weet vermoedelijk vrijwel iedere Arnhemmer. Ik hoorde echter weinig verhalen, niet positief, niet negatief. Sommige restaurants in deze steeg hebben een wat shabby uitstraling, in mijn hoofd zat dat dit bij Mejuffrouw Janssen hetzelfde was.

Na wat gestruin door de stad, kwamen we op aanraden van vriendin M hier uit.
Een Bourgondisch restaurant voor echte levensgenieters, aldus de ‘slogan’. Met het woord Bourgondisch heb ik associaties met dikke, dronken mannen met kelken wijn, kluivend aan kippenpoten. Dat beloofde wat!

Het was rustig, nergens schranzende mannen met vette vingers. Echt teleurgesteld was ik daardoor niet, gefascineerd door de ruimte wel. Sinds september 2014 is dit restaurant heropend met een nieuwe eigenaar, Tim Vulperhorst, waardoor we vriendelijk worden ontvangen.
De sfeer van vroeger hangt er nog steeds: een wat donkere ruimte, de muren bezaaid met foto’s, schilderijen, spiegels en andere ‘hangsels’. Er is amper een lege plek te vinden, ik vind het wat veel, maar het is wel lekker ouderwets zullen we maar zeggen.

De kaart
Eerst de wijnkaart. Tim streeft ernaar een breed assortiment aan wijnen aan te bieden; veertien heeft hij er op dit moment. Zeven open wijnen en zeven wijnen op fles. Daarnaast waren er twee soorten van de ‘fleswijnen’ open om kennis mee te maken. Aangezien er al een klein alcoholisch bodempje was gelegd bij De Schoof, koos ik voor een glas Chateau La Croix La Bastienne (merlot/cabernet franc). 

Na het kiezen van de dranken, volgde uiteraard het bestuderen van het menu. Een behoorlijk ruime keuze: klassiekers, maar verrassend genoeg ook een aantal Aziatische invloeden.
Mijn keuze is snel gemaakt: de boeuf bourguignon. Daar kun je goed de fout mee ingaan. Ik heb laatst zelf een poging gewaagd, het kostte me twee dagen voordat het vlees goed was en de derde dag was het pas écht lekker.
Mijn compagnons kiezen voor de lady steak met jus van rode port en truffel en de bavette.

De hoofdgerechten
De gerechten werden opgediend met op het bord verse, Hollandse groenten, aardappelpuree en een soort aubergine-harissa-achtige-salade. Mijn boeuf wordt in een klein pannetje op het bord gepresenteerd. Naast dit alles een puntzak verse friet.

Alle gerechten zien er prima uit; geen futuristisch gefrummel met likjes en schuimpjes van het een of ander op het bord. Gewoon, een bord met vers bereid eten in normale porties. Iets te gortig met de jus bij de steak, maar dat mag geen naam hebben. De garing van het vlees was goed, de groenten met een fijne bite, de puree zoals oma’s hem vaak maken: veel boter! Ik word matig enthousiast van ‘pannetjes’ op een bord, maar dat is een kwestie van smaak (voor een pannetje van Creuset maak ik een uitzondering). Mij doe je met vierkante borden ook geen plezier, terwijl half Nederland daar wild van wordt. Mijn boeuf was lekker, maar mijn versie had vermoedelijk een flinks plens wijn extra, waardoor deze net wat meer diepgang had. Los daarvan, waren ze smaken goed en was het vlees lekker mals.

Eindoordeel
De prijs-kwaliteit vond ik schappelijk. Geen enorm koopje, maar voor verse ingrediënten wel de moeite waard. Bij de prijs van de wijn hadden we wel vraagtekens. De wijn was lekker, maar een vermelding dat een los glas 7 euro per stuk kostte, was wenselijk geweest. Een fles van diezelfde wijn kostte 32,50. Ik ben absoluut geen rekenwonder, maar dit leek me een wat pittige verhoging in verhouding. Ik heb voor minder geld écht betere wijnen gehad in restaurants. Op alle borden lagen dezelfde garnituren. Ik begrijp de keuze, maar hierdoor knalt geen enkel vleesgerecht er echt uit. Het is een kunst om ingrediënten goed bij elkaar te laten matchen, dat miste ik hier wel enigszins. Jammer, want de bereiding was goed!

Kortom, een lekker restaurant om de hoek van De Korenmarkt. Voornamelijk geschikt om ‘even’ te gaan eten.

Voorgerechten: 2,50 – 17,50
Hoofdgerechten: 15,00 – 25,50
Nagerechten: 3,50 – 8,50

Mejuffrouw Janssen
Duizelsteeg 6
Arnhem

 

Geef een reactie