Recensie: Cuisson, de bereiding waarop je hoopt

Opeens was het er, Cuisson. De foto’s op de site zien er goed uit, dit zou wel eens mijn nieuwe favoriet kunnen worden. Ik ben wel weer toe aan een nieuw goed restaurant, dat niet dertien in een dozijn is.  Waar met wat meer verfijning wordt gekookt.

Mijn partner in crime en ik lopen richting Wezenstraat, waar het restaurant gevestigd is. We kijken de smalle straat in en we zien rechts het wat typische Street café. Iets verderop aan de linkerzijde het terras van Cuisson. We nemen plaats aan één van de tafels buiten. Er zit een ander ‘tweetje’. Twee personeelsleden begroeten ons vanuit een zeer rustig restaurant.
We worden direct vriendelijk bediend, een karafje water op tafel zonder erom te vragen. Een goed begin.

 

IMG_9936

 

Frans met een Surinaams koekje?
Het menu ziet er aantrekkelijk uit, bij elke gang drie opties: vlees, vis en vegetarisch. Ik vind eigenlijk dat één van ons van het ‘vaste’ menu moet eten en één het verrassingsmenu. Ik zie veel Franse invloeden daarnaast ook wat Oosters (gekonfijte gamba met transparante loempia) maar ook andere internationale invloeden zoals maiskip met een Surinaams maiskoekje. We dimdammen nog even verder.
Eigenaar en Chef-kok Bram Roelofs komt bij ons aan tafel: ‘Dus jullie laten je lekker verrassen?’ Zo, een doortastende aanpak. ‘Alles kan, ik kan ook gerechten en menu’s combineren. Zeg het maar.’ En zo geschied, mijn partner aast op de steak tartaar en ik op de kaas als dessert. Dat wordt geregeld, lijkt.

IMG_9938

 

Structuren en verdejo
Eerst van het huis een kneitervers broodje met Italiaanse kruiden en een botertje. Het broodje is krokant en luchtig, lekker.
De voorgerechten, een aangepaste versie van de steak tartaar (jawel!) en voor mij gamba’s met pandanrijst bereid als risotto, pareltomaatjes, een stukje zelfgemaakte wasabikroepoek en knapperige groenten. Veel structuren en mooi op elkaar afgestemde smaken. Daarnaast ziet het er echt te gek uit.
De steak tartaar is heel fijn gemalen, daar moet je van houden. De smaak is traditioneel, erg lekker. De a la carte steak tartaar is grover blijkt na overleg.
Ik drink er een glas grillo (3,95) bij, de frisse zuurtonen passen goed bij de Aziatische stijl. Dat heb ik toevallig heel fijn uitgezocht voor mezelf. De man drinkt een houtgelagerde verdejo (6,50), een wat prijziger wijn maar zeker een aanrader. Ik ben niet zo gek op verdejo (daar gaat ze weer met haar gezeur over sauvignon blanc en verdejo) echter zou ik deze met plezier opdrinken.

 

 

Als in Frankrijk
Het hoofgerecht; gekruide diamanthaas met een drie dagen getrokken saus en verschillende groenten.  Wat ziet dit er ook schitterend uit, er is enorm veel aandacht besteed aan de opmaak. De kleuren, de garing. Het water loopt ons in de mond. We vragen om een passend glas wijn, er verschijnt een fles grenache (per glas 4,25). Heel licht gekoeld, de wijn heeft veel bessenfruit en wat tonen van koffie. Een mooie match met de volle smaken van het gerecht.
‘Het vlees smaakt als in Frankrijk’ denk ik. Nou, dat is natuurlijk ook de bedoeling aangezien het restaurant Cuisson heet, slimme vogel.

IMG_9941

 

Droog
De desserts. Eigenlijk hoort bij het driegangenmenu (32,50) een kaasbordje met drie kazen. Vijf kan ook tegen een meerprijs, dat laat ik me geen twee keer zeggen.
Wauw, dit lijkt me top. Heel gevarieerde kazen die mooi opbouwen en goed op temperatuur zijn. Eén van de lekkerste kaasbordjes die ik at. Daarbij een glas manzanilla-sherry (5,50). ‘Godsallejezus wat droog’ gil ik over het terras. Dit is even andere koek dan een glaasje zoete sherry. Eerlijk is eerlijk, vooral bij de pittige kazen is deze droge sherry heel geslaagd. Het zout van de kaas past perfect bij het beendroge van de sherry.
Aan de andere kant van de tafel een kleurrijk geheel: bananenspekkoek met roomijs en ananasaardbeien. Het is superlekker, dit hadden we dit van de kaart echter nooit besteld. Bij bananendesserts zie ik toch zo’n bananenboot met chocosaus voor me. Dat is hier zeker niet het geval. Wederom verrassende smaken en de perfecte structuren.

 

 

Aanwinst of overenthousiast?
Bram heeft ons bij alle gangen verrast. Hij is overduidelijk een chef met veel passie. Bram schrikt enigszins als ik mijn ‘mystery bezoek’ bekendmaak. Ik zie aan zijn gezicht dat hij alle gerechten afgaat; zag het erg goed genoeg uit? Ben ik tevreden?
Ik kan in ieder geval mijn hele Instagram volspammen met de mooie én lekkere gerechten die we hebben gegeten.
Ik nodig hem uit voor een drankje op zijn terras.
Bram heeft ruim dertien jaar keukenervaring, onder andere bij Dining 56, de Boerderij en Bistro Barbizon. Het komt erop neer dat hij teveel passie heeft om zich aan te passen aan een meerdere, zodoende Cuisson.

 

Zakenlunch? Graag. Uitleg aan tafel? Altijd. Nieuwe ideeën? Absoluut.
Bram is modern en doortastend, hij geeft ons het gevoel dat alles mogelijk is. Ik zou hem echter niet zo snel tegenspreken, wat ook niet nodig was. De vier (40,00) of vijf gangen (50,00) ga ik de volgende keer graag aan. Ik verwacht dat Cuisson ons voorlopig kan blijven verrassen!
Goede ‘porties’, vriendelijke bediening, persoonlijke aandacht en prijs-kwaliteit heel aantrekkelijk als je echt lekker, uitgebreid wil eten.
Een aanwinst voor Arnhem!

Cuisson
Wezenstraat 3, Arnhem

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Daan schreef:

    Helemaal mee eens. Een aanwinst!!!

Geef een reactie