Recensie: De zilte zeemeermin

Men is dolenthousiast. Ik weet niet waar ik me op moet voorbereiden. Een viszaak met een bar erachter?!

Ik ‘ken’ de broertjes wel van feesten en partijen. Met wat knikkende knieën wacht ik voor de ingang op mijn makkers, toch bang dat ik aangevallen word door een broertje met een ‘klapvis’.
De entree valt mee. We gaan door het felle licht van de viswinkel naar achter, een trede op en we komen in een verdomd gezellige bar met diverse tafeltjes. Het doet wat Frans aan.

img_1768

Een royale wijnkaart met goede prijzen. Wij kiezen een fles picpoul de pinet (24,00), lekker fris maar niet te zuur. Dat gaat straks vast goed met de oesters.
Een kleine kaart met onder andere héél veel oestersoorten, verschillende kibbelingen, coquilles, garnalencocktail et cetera. Je gerecht komt wanneer het klaar is.

Meerminboter en ’testosteronbommen’ 
Wij bestellen brood met meerminboter (3,50) , coquilles (15,00), diverse oesters, een garnalencocktail (10,00) en kibbeling van kabeljauw (7,50).
Het brood komt als eerste. Lekker robuust brood met zelfgemaakte zongedroogde tomatenboter en balsamico-uitjes. Dat valt alvast goed in de smaak.
Daar komen de handgedoken coquilles. Handgedoken. Dat u het even weet. Drie stuks op een zeer zachte mousseline, erwtjes, tuinbonen en daarbij wat salade van venkel. Nou, werkelijk waar, trek die 15 euro maar uit je zak, dit is écht lekker. Supervers, heerlijk in combinatie met de mousseline en groenten. Kan iemand mij even melden wat er met de venkel is gedaan? Ook deze is namelijk top.


Ik ben, blijkt hier ook maar weer, niet zo’n oesterdier. Dat had ik bij The green rose eigenlijk alweer ontdekt, bij De visbroertjes proefde ik er toch een. We hebben geluk, het is happy hour: alle oesters voor 1,50. De schaal ziet er prachtig uit, mijn mede-eters zijn wel wild van de oesters. Geloof ze maar.
Over de garnalencocktail ben ik niet lyrisch, absoluut waar voor je geld qua hoeveelheid, maar voor mij wat aan de zure kant. De venkel is wel weer een succes.
Van de kibbeling die tot slot komt, kunnen we allemaal niet afblijven. Laatst at ik deze vrienden al met succes bij Caspar. Bij De zilte zeemeermin zelf weer super; krokant, smakelijk, zacht en niet te vet.

En durf je nog terug?
Naast ons speelt een jongetje Dokter Bibber. Zijn vader krijgt zijn bestelde oester niet, hij stond een tikje open. Daar houden ze niet van bij de Zilte zeemeermin. Dokter Bibber dan maar weer met een vervangende oester.
De gerechtjes zijn wat prijzig, goede vis is duur. Ik vind het het geld absoluut waard.
De broertjes zijn bezig met grappen en grollen, het is niet uit te leggen, hun werkwijze is charmant en grappig. Ik ontkom aan het tegen de muur gedrukt worden, de klapvis en de slechte oester die ik ooit met kerst in Frankrijk at waardoor ik de gehele feestdagen op de badkamer doorbracht. Gebaseerd op mijn ervaring, de kennis van het personeel en alle positieve verhalen, is er hier geen slechte oester te eten.
Het ruikt wat vissig, dat went wel.
Ik ga zeker terug. Dan laat ik de oesters voor wat het is en kies voor de gewokte noordzeeschelpjes met venkelworst  en de vistartaar van makreel.
Op naar de Steenstraat! Wie neemt Dokter Bibber mee?

P.S. het happy hour voor oesters is elke do t/m za van 18.00 tot 19.00.

Geef een reactie