Recensie: Graaf Otto, vol zorg

Graaf Otto heeft een nieuwe chef-kok, Megan. Jawel, een vrouw!
Tijd om haar kunsten te proeven. Voor Eigen! Arnhem ga ik weer op pad.

Geheel onbekend ben ik hier niet. Ik woon in de buurt en de assistent-bedrijfsleidster zit in mijn wijnclub. Een hartelijk onthaal dus.
De nieuwe chef schijnt graag met (bijzondere) groenten te werken. Meer vegetarische gerechten en het vlees biologisch. Het dier wordt voor zover mogelijk ‘van kop tot staart’ verwerkt. Bereidingswijzen van vroeger worden uit de kast getrokken. Ik ben benieuwd!

Een gezellige plek in het restaurantgedeelte (boven) met uitkijk over het Graaf Otto-plein, de keuken en mijn man die overigens ook deel uitmaakt van ‘de wijnclub’.
Mijn vriendin E (die uitmuntende recepten bedenkt, zie hier) zwaait vrolijk met haar dochter vanaf de straat. Een lekker thuisgevoel.

Vier gangen met bijpassende wijnen, ik had niet anders gehoopt. Vier gangen kosten €42,-.
Ik werp toch een blik op de kaart, ik zeg natuurlijk niet dat ik dat thuis altijd al doe, terwijl ons een grauburgunder (€5,50 per glas) wordt ingeschonken. Deze ‘Duitse pinot grigio’ om het makkelijker te maken, is kruidig en heeft niet dat bittertje van de Italiaanse variant. Ik houd ervan. Een vers broodje van Tom van Otterloo met huisgemaakte aïoli en olijfolie, dat is altijd lekker van goede kwaliteit.

Brood van Tom

Octopussy
Het eerste gerecht, passend bij de grauburgunder, is een carpaccio van octopus met zuring, bronzen venkel, rode rotskers en uienvinaigrette.
Wat een gedoe al die struikjes erbij, denk ik. Máár ze hebben absoluut nut, ze geven diepgang in de smaak. De wijn haalt het zeeïge wat naar boven, ik had liever de kruiden geaccentueerd willen hebben.

IMG_6447

100% match
Yakon met gerookte wortel, bietenpoeder en beurre blanc. Werkelijk waar: dít is lekker.
Yakon, ook wel appelwortel genoemd, was voor mij een onbekende. Knapperig, hartig, umami en die saus, echt top. Ik zou de witte tempranillo (€6,75 per glas) bijna vergeten te benoemen. Goede match! Het romige uit het gerecht en de wijn komt mooi naar voren.

IMG_6451

Geen zure zult
Presskop van lamsschouder, savoraschuim, kweeperen en rauw geschaafde champignon. Ik Google weer even hoor. Presskop: hoofdkaas, dat lijkt me sterk in dit geval. Ik houd het bij ‘ouderwetse bereidingswijze van vlees’. En dat smaakt! Het lichtpittige piccalillyachtige schuim geeft een mooie match. In de keuken is flink geproefd om de juiste wijn erbij te schenken. Er wordt gekozen voor een krachtige bordeaux (€38,- per fles). Alle onderdelen van het gerecht combineren mooi, lekker ook dat er veel structuren gebruikt worden.

IMG_6452

Hollandse plank en sherry
Een heuse Nederlandse kaasplank voor mij. Leuk en lekker. Voor de man een dessert met pure chocola, duindoornbes en merengue met zwarte kardemom. Spannende combinatie!
Ik drink daarbij een cream sherry, want sherry is de bom.

En dus…
Megan is een aanwinst voor Graaf Otto. Vol zorg bereidt ze met haar keukenteam gerechten met spannende groenten en (voor mij) nieuwe combinaties. Geen stom gefrummel, wel een mooie opmaak waar de toevoegingen ook nut hebben. Ik ben daarnaast heel enthousiast over de wijnen. Je betaalt soms iets meer wellicht, dan krijg je ook kwaliteit. Ik zou ervoor gaan.
Als je zin hebt in een avond eten waar je verrast wordt door smaken en (als je wil) uitgebreide uitleg over de bijpassende wijnen, dan ben je bij Graaf Otto aan het juiste adres.

IMG_6442

Geef een reactie