Recensie: Szin in eten (en drinken)?

Szin is sinds juni 2019 definitief gesloten. 

Niet iedereen blijkt het te weten; boven Café Vrijdag zit een restaurant: Szin eten en drinken. Daar heb ik wel oren naar, hoe is een restaurant op de eerste verdieping boven een café? Voor Eigen! Arnhem ging ik op pad.

Groentjes
Ik ken het krijtbord met de daghappen dat vaak bij de ingang staat, bijvoorbeeld ‘Linguine met geitenkaassaus, groentjes, olijventapenade en amandel’ heeft erop gestaan. Van het woord groentjes word ik wat kriebelig. Ik ben nogal (taal)gevoelig zoals u weet. Het is er nooit van gekomen om de trap op te klimmen, al hoor ik enkel lovende woorden en spreken de gerechten me altijd grotendeels aan. Daar gaan we!

Stel je eens voor
Je maakt je toch altijd een voorstelling van plekken waar je nooit bent geweest. Even kijken op de website en social media, je kent het wel. Dat doe ik ook bij Szin. Ik zie aantrekkelijke gerechten, maar ik kan van de ruimte maar niets maken. Een wat kleine kamer met een grote bar waar op je bordje wordt gekeken? Zoiets stel ik me voor.
Niets daarvan, ik betreed met mijn partner het restaurant en ben blij verrast. Twee ‘herenhuiskamers’ omgetoverd tot gezellig huiskamerrestaurant. Sfeervolle verlichting, behoorlijk wat tafels,  een aardige ontvangst (door een man van weinig woorden) én volle bak op woensdag! (Je weet het in Arnhem maar nooit.) We nemen plaats aan het raam met uitzicht op de Eusebiusbuitensingel.
Diverse open wijnen, vier per ‘kleur’, van Wijnkoperij Pangkarra. Een glaasje malbec van Kaiken smaakt ons zeer goed. Een volle, niet al te zware wijn met aroma’s van bessen en rozemarijn.

Paddo’s
Drie daghappen (12,50), ik laat mijn oog vallen op de risotto met paddo’s, linzen, pompoen, groentjes (jawel, ik zet door) en salade, mijn partner kiest het runderstoofje met bietenstamppot en salade.
Een prettige wachttijd, de borden arriveren. De opmaak is simpel, geen stom gefrummel, rechttoe rechtaan zoals dat hier prima past. Het ruikt heerlijk en zo smaakt het ook. De risotto is goed op smaak, zacht en diverse structuren. Het stoofvlees is botermals in een ouderwetse saus/jus die koekkruidenachtig smaakt. Het stamppotje van biet is lekker, ook goede structuren en niet te vet. We missen enigszins een gekookt kruimig aardappeltje om met de smakelijke saus te eten, dat komt vooral door de standaardcombinatie die wij kennen van ‘vroeger’ denk ik. Niet nodig, was wel lekker geweest…
De salades smaken zeer vers en komen met een lekkere dressing.
Goede hoeveelheden, er is nog wat ruimte voor desserts!

Doet ze het weer? Ja ja, de kazen.
Ik wijk inmiddels ook wel eens uit naar zoet, toch kies ik hier weer de kazen (€7,75), mijn compagnon bestelt de chocolate cheesecake (€5,75).
De kazen bevallen uiterst goed, op het eerste gezicht niet zo bijzonder, weer een inschattingsfoutje van mij. Een zachte koemelkkaas, een kaasje met truffel (die nota bene niet overheerst, te gek!) en een fijne blauwschimmel met een goede bite. Mooi op temperatuur, verfijnde smaken, geen standaardkaasjes.
Mensen kunnen cheesecake heel goed weeïg en smakeloos maken, de chef van Szin weet dit beter aan te pakken. Deze chocolat cheesecake is vol, gekoeld en heeft wat weg van een stevige chocolademousse. Niet te zwaar, een lekker dessert met rode vruchten en goed vanille-ijs on the side.

High wine maar dan anders
Naast de daghappen blijkt Szin ook een High wine aan te bieden, niet in het concept zoals ik het ken (drie glazen wijn met bijpassende kleine hapjes), maar drie of vier gekozen gangen met bijpassende wijnen. Vandaag hadden wij kunnen eten: koolraapsoep (€4,75), rode poon met groentjes, risotto en dragonsaus (€9,75/18,75) en hazenbout met groentjes, risotto en madeirasaus (€9,75/18,75). Over de desserts heeft u al kunnen lezen. Een glas bobwijn (een half glas, zeer sympathiek) kost €3,75, een ‘hele maat’ €4,95. Een leuk concept, vooral omdat de kaart iedere dag wisselt en er aan alle gerechten veel zorg wordt besteed.

Szin in meer?
Wij zijn allebei enthousiast! Een fijne sfeer, divers publiek en natuurlijk lekker eten. Het is duidelijk dat de chef van wanten weet, veel variatie en er wordt goed gebruik gemaakt van seizoensproducten. Ingrediënten van onder andere slagerij De Groene weg, de Zilte Zeemeermin en de markt. Met zorg gekozen en samengesteld. Zo ook de wijnen, geen standaardflessen maar nét even wat anders. Bijzonder hoe dat kan met deze uiterst vriendelijke prijzen.
Een sfeervol ‘eetcafé’ met goed, vers, simpel eten waar je tóch de hele avond zou kunnen zitten (je bord wordt niet na drie minuten magnetron neergekwakt zodat je rap kan vertrekken zoals ik wel eens heb meegemaakt.)
Iets meer informatie over de mogelijkheden was achteraf leuk geweest, al hebben we hier ook niet om gevraagd. Het gaat zo vanzelf dat je je direct thuisvoelt. Nu hebben we nog een reden om weer te gaan: de high wine. Misschien staat er dan ook een vrolijkere bloem op tafel in plaats van onze roos met hangend kopje.

Geef een reactie