Recensie: The Green Rose, rozig naar huis

Er is een aantal opkomende ‘leiders’ in de Arnhemse restaurantwereld. Manusjes van alles, starters of overnemers. Nu is Urban Chef ‘opeens’ The Green Rose. Naast The Green Rose heeft eigenaar Jin in Arnhem ook Bistro Velvet en Raen Lee. Ik ga op pad naar zijn nieuwste aanwinst.


Dit restaurant is gericht op ‘wat de natuur te bieden heeft’. Bij binnenkomst valt aan de linkerzijde direct de mooie, gevulde wijnkast op.
Ik word hartelijk ontvangen, om drie voor zes ben ik binnen de enige gast. Ik snuffel uitgebreid rond, mijn eetpartner schuift ook binnen. Wij zijn er klaar voor.

Gefermenteerd
We willen eerst wijn. Er is veel, heel veel. 200 biologische en/of natuurwijnen. Vijf open witte wijnen worden ons voorgesteld, we beginnen met een glas pinot grigio (6,00). Dat is niet de goedkoopste maar wel een hele lekkere. Niet zo’n scherp zuurtje zoals dat soms kan zijn, maar bloemig en fris. Bij de wijn bestellen we desembrood, daarbij huisgemaakte boter met gefermenteerde biet (3,50). Gefermenteerd vind ik nooit zo lekker klinken, het is het in dit geval wel. Romig en zilt.

IMG_0903
We duiken in de kaart, die is wekelijks wisselend en niet zo groot. Vijf snacks, zes ‘dinergerechten’ en twee desserts. Er wordt geadviseerd om drie a vier gerechten per persoon te bestellen. We gaan los.
Als start wat snacks: een oester (Zeeuwse creuse no. 3) met gember en limoen (3,50 p.s.) en courgette in tempura met tzatziki (5,00). De oester is behoorlijk zeeïg vind ik, maar zeker vers en een lekkere combinatie met de gember. De tzatziki is bijna scherp van de rauwe knoflook. De kenners weten, dat is niet zo aan mij besteed.


We knagen door richting diner. De gerechten worden apart geserveerd, wij bestellen samen steeds één gerecht, wat prima bevalt. Doe dit echter alleen als je elkaar aardig vindt.

Snoek en teriyaki
De snoekbaars met miso, yuzu en postelein (9,50) vind ik ontzettend lekker. Héél goed op smaak, echt een geslaagd gerecht. Ik had dit liever alleen opgegeten en mijn tafelgenote ook.

IMG_0906
Mijn glaasje Vi de ott (chardonnay/xarel.lo 5,00) smaakt bij dit gerecht ook erg goed, heel ver weg het vettige van chardonnay maar ook wat verrassende minerale tonen. Deze dronk ik alleen op, ter informatie.
Kippendij met teriyaki, oester en radijs (8,50). De kippendij met teriyaki is precies zoals je hoopt dat hij is: mals, zout-zoet (dat kan) en hoog op smaak. Het schuim van oesterwit vind ik los niet zo, eetgenoot M aan de overkant wel. De combinatie van alles is naar mijn smaak en het is natuurlijk de bedoeling dat je combineert. Over de Sophie (sauvignon blanc, 6,00) is M enthousiast. De fles heeft overigens ook een etiket dat de moeite waard is!

IMG_0907

Dragon tussen je tanden
Als laatste de runder ribeye met dragon en shiitake (15,00), het duurste gerecht. Deze royale, supermalse ribeye wordt geserveerd met saus met dragon (die eruit is gehaald want de keukenbrigade vindt ”dragon maar een lastig kruid dat tussen je tanden gaat zitten enzo’’ aldus de sympathieke bediende/chef). Absoluut een aanrader, dit mooie stuk vlees. Vooral met de saus een topcombi.

rib eye

Herhaling
We hebben heel lekker gegeten, zeker voor herhaling vatbaar. De sfeer is goed en gezellig. Opvallend goedgetraind personeel, persoonlijk maar niet té. Om ons heen horen we alle eters enthousiast, dat is ook wel eens leuk. Wij zijn vooral heel erg te spreken over de ‘dinergerechten’ en de wijnen.
Ik heb weer geleerd dat ik niet zo gek ben op oesters (de rauwe knoflook wist ik al).
De wijnen zijn allemaal erg goed en daarover er is veel verstand ‘in huis’. Daar blinkt het personeel in uit.
Eén minpunt: ik ruik heel erg naar ‘frituur’ als ik buitenkom. Zo’n open keuken heeft ook zijn mindere kanten. Achterin The Green Rose kun je ook met een paar treden naar boven, dan zit je niet naast de mooie wijnkast maar misschien wel uit de kookluchten. Het proberen waard!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie