Recensie: Trattoria Cosí ‘2.0’

on

Cosí stond al een tijdje te koop, Zaf Göbel (ZafVino, Vini, traiteur ZafVino) sloeg zijn slag en nam het goedlopende concept over. Tijd om te kijken bij Cosí in de ‘nieuwe’ vorm.

Al eerder schreef ik over Cosí, toen was Zaf er nog niet. Het is misschien niet helemaal eerlijk om te vergelijken, al is het concept met naam en al gekocht. Ik doe het dus toch.

Mijn partner en ik moeten om 19.00 bij het Stadstheater zijn voor een voorstelling. Cosí op loopafstand lijkt ons geschikt voor een glas wijn en wat hapjes.
16.58, ze blijken nét open, we nemen plaats in het eerste vertrek van het restaurant. Inmiddels bestaat Cosí namelijk uit drie ruimtes: de begane grond en twee ruimtes op de ‘eerste etage’.

Zuurtje en fikje 
17.05, het restaurant is hélemaal volgelopen. Binnen de kortste keren vliegen de hapjesplanken en pizza’s langs ons heen.
Wij beginnen met een glas chardonnay (4,80); een licht zuurtje dat je in eerste instantie bij een chardonnay niet verwacht. Desalniettemin een prima wijn. Daarbij bestellen we de antipasti misto (16,00). Een gouwe ouwe, zo blijkt. De Cosí-kenner zal weinig verrast zijn: we treffen een plank met vleeswaren, olijven, witlofschuitjes met truffelmayo en croutons, peer met ansjovis, frittata en andere Italiaanse lekkernijen. De plank lijkt wat voller dan in het verleden. Nieuw voor mij is de ingelegde chioggia-biet met granaatappelpitjes, een succes! De antipasto misto valt over het algemeen weer goed in de smaak. Spijtig dat de croutons in de witlof behoorlijk aangefikt zijn, de niet-verbrande exemplaren smaken ook verbrand, vind ik. Jammer, het blijft een zeer smakelijk hapje.

Pasta al dente en pizza met pit
Ik heb me zo verheugd op pasta dat ik de kaart nog even induik. Een redelijk kleine kaart, al is er genoeg keuze. Als extra een salade, pizza, pasta en dessert als ‘specials’.
Mijn oog valt op de pasta-special: spaghetti met venkelworst, radicchio en pecorino (13,50). De partner bestelt een pizza salsicce piccante (11,00).
De spaghetti is heel erg lekker: de pasta al dente, een goede portie (leek enorm, is niet zo) en niet te vet. De smaken passen heerlijk bij elkaar. Over de pizza zijn we ook te spreken, geen droge bodem, dat gebeurde in het verleden nog wel eens. Het is wat het is: tomaat, worst, ui en peper. Hij is mij veel te scherp, hij voldoet wel aan de verwachting van de man.

Het personeel is razenddruk, er is over het algemeen controle, al geeft het zitten naast de bar en keuken wel een wat onrustig gevoel. We moeten gauw gaan, Hamlet wacht!

Gelders orkest
Ik vond het een geslaagde ervaring, het was niet helemaal ontspannen door de enorme drukte en onze tijdsdruk. Het duurde even voordat de hoofdgerechten geserveerd werden, niet idioot lang, maar net iets te als je nog een kwartier hebt voordat je weg moet. Prijs-kwaliteit goed! Het was minder heet binnen dan ‘vroeger’.
Ik denk dat je boven iets rustiger zit, al was ik blij dat ik niet naast de groep zat die naar het Gelders Orkest ging. Om meerdere redenen, die mag u zelf invullen.
Volgende keer dus iets meer tijd nemen en boven zitten, wat mij betreft.

Geef een reactie