Ron Gastrobar Amsterdam: kleine gerechten met een wilde twist

Een restaurant met een ster zonder stijf gedoe, dat is de bedoeling van Ron Blaauw. Ik ben razend benieuwd. Als we proberen te reserveren, zit vrijwel alles al vol. Aan een hoge tafel in het bargedeelte kunnen we nog wel terecht.

‘Een bubbeltje naast rijpend vlees’
Naast de koelkast met rijpend vlees nemen we plaats waar we starten met ‘een bubbeltje’. Enthousiast roepen we: ‘Ja!!!’, we hadden kunnen weten dat een glaasje 12,50 kost. ‘Ga altijd voor een fles’ is vandaag ook weer de les.

Terwijl we nippen aan ons glaasje waar we extra van moeten genieten, bestuderen we de trendy vormgegeven kaart (die meer een krantje is). Kalfshersentjes, kippenlever, gerookt merg, bloedworst, ganzenlever, slakken… Ik moet even wennen aan de kaart. Ik had geen bal uit de jus verwacht, maar voor sommige dingen moet ik wel even een grensje over. Naast deze uitdagingen, zien we ook ‘normalere’ dingen. Daar begin ik maar eens mee…

‘Zullen wij het duifje nemen?’
Er wordt aangeraden om vier gerechten per persoon te bestellen (á 15 euro per gerecht, sommige gerechten hebben een supplement van 5 euro). Daarnaast is er de mogelijkheid om een duifje met ganzenlever te delen met z’n tweeën voor 35 euro of om een ‘dry aged’ ribstuk te bestellen. De prijzen van de ribstukken lopen stevig op: de goedkoopste is voor twee personen 75 euro, de duurste 275. Dat is toch wel stevig in de buidel tasten…

Ik begin met de sashimi van zalm met groene kruiden, citroen en wilde rijst. Daarna krijg ik de steak tartaar met daslookpesto, ansjovis en violetmosterd. Beide gerechten worden behoorlijk spectaculair opgediend in vergelijking met de sashimi en steak tartaar die ik gewend ben. De kwaliteit van de gerechten is super, de smaken zijn zo samengebracht dat je geen ingrediënt ‘los’ proeft.
De steak was bedekt met een gefrituurd laagje. Lekker, maar wel een beetje veel. De meningen waren verdeeld, twee van mijn tafelgenoten vonden het te gek, twee vonden het iets te veel.

Een fles op de taart
Wat betreft de wijnen kan je het zo bont maken als je wil: de goedkoopste wijn op de standaard wijnkaart (waar 59 flessen opstaan) is 27,50, de duurste 117,50. De alternatieve wijnkaart hebben we even overgeslagen.
Bij de eerste twee gerechten drinken we een Cassange-Montrachet Ier Cru. ‘Een kers op de taart? Meer een fles op de taart!’ luidt de kaart. En jawel… Werkelijk waar een héérlijke witte wijn. Zacht, maar ook zeker de kracht van Bourgogne.

Ik vervolg dit avontuur met een risotto met morieltjes, tuinbonen, parmezaan en een zacht eitje. De risotto erg lekker, al was mijn eitje wel héél zacht. Na een paar happen heb ik geruild met een tafelgenoot: longhaas met een tarte tatin van uien & chorizo en rundermerg. Heb ik daar toch dat merg nog te pakken! Een erg goed gerecht, het merg proef ik niet terug al weet ik eigenlijk niet waar ik op moet letten.

Ganzenlever op een gouden plateau
O jongens, daar komt het vierde gerecht. Eigenlijk ben ik al behoorlijk voldaan. Mijn terrine van ganzenlever wordt op verzoek van een zeker persoon aan tafel vrijwel in zijn geheel ingeseald op een gouden plateau om mee naar huis te nemen. Ook de bijbehorende brioche en chutney worden zeer aantrekkelijk verpakt. Fijne service!

Tijdens en na het eten genoten we wel van een glas rode wijn: een Nervo D’Avola Lamuri uit Sicilië. ‘Positieve criminaliteit uit Sicilië’ aldus het commentaar van Ron zelf. Ik ben niet zo op de hoogte van de criminaliteit daar, maar de wijn was inderdaad een succes.

Conclusie
Een erg gezellige avond met een ontspannen sfeer. Wat dit restaurant tot een ster verheft, weet ik niet precies, maar goed was het!
De prijs-kwaliteit klopt zeker, maar de kosten lopen aardig op als je lekker zit te tafelen. Dat is toch iets om in je achterhoofd te houden. Ik adviseer, voor de hoeveelheid, drie gerechten in plaats van vier.
De kaart is behoorlijk specifiek, niet geschikt voor moeilijke eters (mijn Arnhemse boerinnerigheid gaat nog net) en al helemaal niet voor kinderen. Al zal dit vast niet het eerste restaurant zijn waar je je baby mee naartoe sleept…

Voor een avond bijzonder eten zonder extreme opsmuk, is Ron Gastrobar zeker een tip!

Ron Gastrobar
Sophialaan 55 HS
1075 BP Amsterdam

Geef een reactie