Wijn-spijs: de barbecue

Barbecueën, dat doen wij graag. Wijn drinken ook. Vandaar dit artikel.
Een greep uit wat mogelijkheden om te serveren. Niet zo erg geschikt voor vegetariërs.


Je kan alles maken en veel mensen vragen, zes of zo, dan kan je van elke wijn iedereen een glas schenken. Of vijf mensen of vier, hoe groot zijn je glazen?

Lamskoteletten en/of kebap
Lamskoteletten, die lust ik graag met zo’n lichte rosé uit de Provence. Niet rommelen met die koteletten, gewoon met peper, zout en eventueel wat Provençaalse kruiden. Voor de Arnhemmers, ik heb pas geleden de beste mediterraanse slager gevonden. Bericht me maar voor meer informatie.
Deze rosé is ook smaakvol bij kebab, als je dan toch bij die slager bent…

Burgertje
Een goede burger gaat lekker met beaujolais uit de Bourgogne (nee, die is niet altijd licht en zurig). Spek is ook lekker bij beaujolais, misschien een plakje gebakken bacon op je burger?

Eend
Stel, je bent in Frankrijk. Of bij de Sligro, koop dan vooral eend voor op je barbecue. Smaakt heerlijk bij een zinfandel uit Californië of een Châteauneuf-du-Pape uit de Rhone. Zinfandel kan over het algemeen goed bij gegrild vlees trouwens.

Groene salade met olie/azijnvinaigrette en/of coquilles en/of oesters
Een simpele salade is altijd lekker, we rukken er gewoon een fles muscadet uit de Loire bij open. Ook lekker met muscadet zijn gegrilde coquilles. Of een oestertje van te voren. Persoonlijk hoeft dat van mij niet zo na een gehele kerst hondsberoerd te zijn geweest van een verkeerde oester.

Gegrilde makreel en/of spareribs 
Opeens duikt de makreel overal op. Die is van de barbecue ook top. Glaasje semillon uit Australië erbij. Wat ook lekker is met semillon zijn spareribs.

De maiskolf en/of pesto en/of guacamole
De maiskolf is een leuk ding. Leuker nog met een chardonnay uit Californië. Deze wijn kan ook goed met pesto of guacamole. Je zat toch al hele stokbroden naar binnen te schuiven, doe dat dan met deze smeersels.

Kip en/of groene asperges en/of prei 
Gebraden kip gaat goed samen met een van mijn favorieten, de pinot noir, het liefst bij kip uit de nieuwe wereld. Pinot noir gaat ook goed met gegrilde groene asperges of gegrilde prei.

Gegrilde aubergine/courgette/paprika/ui of fijne vleeswaren
Dat ziet er gezellig uit, zo’n gegrilde groentespies. Bijvoorbeeld leuk met een rueda uit Spanje. Máár rueda is ook lekker bij fijne vleeswaren, dat staat ook gezellig op tafel.

Ananas en/of sardines
We sluiten af met een stukje ananas, de mensen die mij kennen weten dat dit de verkeerde uitspraak is. We eten dit fruit voor deze gelegenheid ook van de barbecue. Lekker wild met een demi-sec champagne of een droge witte orvieto uit Italië. Die orvieto kan ook lekker bij sardines van de grill. Voor de mensen die nog trek hebben.

Geef een reactie